هر آنچه در خصوص پردازنده های نسل ۱۳ اینتل باید بدانید
با تایید شرکت رپتور لیک، پردازنده های نسل سیزدهم اینتل به زودی روانه بازار می شوند. بررسی ساخت پردازنده های نسل ۱۳ اینتل نشان می دهد که در مقایسه با نسل قبلی، تغییرات فراوانی بر روی آن اعمال شده است. اینتل سعی کرده بر روی پردازنده های نسل سیزدهم خود شرایطی به کار ببرد که این محصولات بتوانند در رقابت با پردازنده های ZEN 4 شرکت amd به بهترین شکل کیفیت خود را نشان دهند. بالاخره این خانواده جدید در اواسط و یا اواخر سال ۲۰۲۲ در اختیار کاربران قرار داده می شوند.
با وجود اینکه پردازنده های نسل دوازدهم اینتل همچنان در بازار با نام آلدر لیک Alder Lake وجود دارند ولی این کمپانی تصمیم گرفته است که با رونمایی از سیزدهمین نسل از محصولات خود کاربران حرفهای را به بهترین شکل از پردازنده های قدرتمند بهره مند نماید.
قبل از رونمایی رسمی از پردازنده های نسل 13 اینتل شایعات مختلفی در خصوص نوع ساخت آنها بروز پیدا کرده است. با این حال برای نظر دادن باید منتظر ارائه و فروش رسمی این محصولات باشیم. امروزه انتشار جزئیاتی در خصوص نوع ساخت سیزدهمین نسل پردازنده های اینتل موجب شده که کاربران حساسیت بیشتری نسبت به بررسی آنها داشته باشند.
اطلاعات فاش شده از پردازنده های نسل ۱۳ اینتل
گمانه زنی های مختلفی در خصوص پردازنده های نسل ۱۳ اینتل انجام گرفته است. با این حال برخی از اطلاعاتی که به بیرون درز پیدا کرده نشان داده که پردازنده های رپتور لیک با طراحی ۱۰ نانومتری عملکردی به مراتب قدرتمندتر از نسل قبلی دارند. علاوه بر این نسبت به محصولات پیشین، فناوری و تکنولوژی پیشرفته تری بر روی پردازنده های نسل ۱۳ اینتل اعمال شده است.
می توان در یک تعریف کلی نوع ساخت پردازنده های نسل سیزدهم اینتل را نسخه بهبود یافته نسل پیشین یعنی پردازندههای آلدر لیک اینتل دانست. طبق شایعاتی کی به بیرون درز پیدا کرده است، پردازنده های نسل ۱۳ اینتل با دو پسوند K و KF به بازار عرضه خواهند شد. علاوه بر این منابع مختلفی بیان کردهاند که این کمپانی تلاش دارد که چیست Z790 را در قالب مدل بردهای مدرن و پس از رونمایی از این پردازنده ها روانه بازار کند. ظاهرا پردازنده های Raptor Lake که محصولات نسل ۱۳ اینتل هستند، قرار است پشتیبانی خود را از حافظه های DDR 5600 نشان دهند. در واقع نسبت به حافظه های DDR5 4800 در پردازنده های آلدر لیک یا نسل دوازدهم می توانیم ارتقای قابل توجهی را مشاهده کنیم. البته مطابق انتظار نباید به دنبال تغییر خطوط PCIe در این نسل از پردازنده ها باشیم. برخی دیگر از تغییرات اعمال شده بر روی پردازنده های نسل ۱۳ اینتل می توانند گزینه های زیر باشند.
طراحی بر اساس تکنولوژی ۲۴ هستهای و ۳۲ رشته ای
پردازشی پشتیبانی از سوکت LGA 1700
طراحی و تولید بر اساس فناوری ۱۰ نانومتری intel 7
تعداد 20 خط PCIe نسل 5
توان TDP تا 125 وات PL1
تفاوت پردازنده های نسل ۱۳ اینتل و نسل ۱۲ Alder Lake
بدون تردید رونمایی رسمی از پردازنده های نسل ۱۳ اینتل میتواند اطلاعات دقیق تری را به ما نشان دهد. با بررسی تفاوت های پردازنده های نسل ۱۳ اینتل با پردازنده های نسل ۱۲ میتوان دریافت که محصول مدرن و فوق العاده قدرتمند ارائه شده توسط اینتل از عملکرد بی نظیری بهره مند شده است.
یکی از تفاوت هایی که در پردازنده های نسل ۱۳ و پردازنده های نسل ۱۲ اینتل می توانیم مشاهده کنیم، ارتقا یافتن قابلیتهای اورکلاکینگ محسوب میشود. اینتل بیان کرده است که در ساخت پردازنده های نسل ۱۳ شرایطی به کار برده که کاربر بتواند برای اورکلاک از یک پردازنده فوق العاده قدرتمند بهره مند شود.
این پایان کار نبوده و با با مقایسه پردازنده های نسل ۱۳ و نسل ۱۲ اینتل متوجه میشویم که هسته های جدید Raptor Cove برای هسته های P_Core رده بالا انتخاب شدهاند. به همین دلیل کاربر میتواند با خرید پردازنده های نسل ۱۳ اینتل از عملکرد فوق العاده آن استفاده نماید.
نوع طراحی و ساخت پردازنده های نسل ۱۳ اینتل به شکلی است که میتواند حافظههای DDR5_5600 به صورت دو کاناله را در اختیار کاربر قرار دهد. با بررسی و مقایسه پردازنده نسل ۱۲ اینتل و پردازنده نسل ۱۳ اینتل می توانیم قدرت فوق العاده محصول جدید ارائه شده توسط این کمپانی را مشاهده کنیم.
حال این سوال پیش خواهد آمد که پردازنده های نسل ۱۳ اینتل توان رقابت با پردازنده های Zen 4 ارائه شده توسط شرکت amd را خواهند داشت یا خیر؟ برای پاسخ دادن به این سوال باید مدت زمان کوتاه دیگر منتظر بمانیم تا به صورت رسمی این محصولات در اختیار کاربران قرار گیرند.
تاریخ عرضه پردازنده های نسل ۱۳ اینتل
کاربران به صورت گسترده به دنبال زمان رسمی رونمایی و فروش پردازنده های نسل سیزدهم اینتل هستند. با این حال با وجود اینکه یک تاریخ رسمی و دقیق در خصوص ارائه پردازنده های نسل ۱۳ به بازار اعلام نشده است ولی می توان متصور شد که در ماه اکتبر اینتل این محصول خود را در اختیار کاربران قرار خواهد داد. به احتمال فراوان در اواسط ماه اکتبر مصادف با مهرماه ۱۴۰۱ باید منتظر عرضه رسمی پردازنده های سری K از برند اینتل باشیم. علاوه بر این در این زمان مادربرد Z790 نیز روانه بازار میشود. ظاهرا پردازندههای نسل ۱۳ اینتل به غیر از سری K چند ماه بعد و به احتمال فراوان در اوایل سال ۲۰۲۳ رونمایی میشوند. انتظار بر این است که نخستین پردازنده نسل ۱۳ اینتل که روانه بازار می شود، Core i9_13900k باشد.
طبق اطلاعاتی که به بیرون درز پیدا کرده است این پرونده از نسل سیزدهم محصولات اینتل با ۲۴ هسته و ۳۲ رشته در اختیار کاربران قرار داده می شود.
مقایسه پردازنده های نسل ۱۳ اینتلل یا پردازنده های Zen 4 شرکت amd
همانگونه که عنوان کردیم، رونمایی رسمی از پردازندههای نسل ۱۳ اینتل میتواند یک رقیب سرسخت برای محصولات Zen 4 از شرکت amd روانه بازار کند. طبق شایعات به احتمال فراوان، AMD در چند روز آینده نیز پردازنده های سری رایزن ۷۰۰۰ را به بازار عرضه خواهد کرد. این تاریخ یعنی یک ماه زودتر از رونمایی رسمی از تراشه های رقیب است.
اگر بخواهیم به بررسی و مقایسه پردازنده های نسل ۱۳ اینتل و پردازنده های ZEN 4 از رقیب آن یعنی amd بپردازیم باید اطلاعات دقیق تری در خصوص این محصولات داشته باشیم. با این وجود اینتل تلاش کرده است که در ساخت محصولات سری ۱۳ از یک استاندارد بی نظیر کمک گرفته و پردازنده های هیبریدی را در اختیار کاربر قرار دهد. این پردازندهها کم مصرف بوده و با هسته های قدرتمند P در اختیار کاربران قرار داده خواهند شد. علاوه بر این، اینتل تلاش کرده است هسته های قدرتمند از نوع Raptor Cove را به جای هسته های Golden Cove بر روی محصولات خود قرار داده و حافظه های کش هسته های E نیز با ارتقا همراه هستند.
پردازنده های نسل ۱۳ اینتل را بخریم یا خیر؟
هنوز اطلاعات دقیق و رسمی از پردازنده های نسل ۱۳ اینتل به بیرون درز پیدا نکرده است. علاوه بر این عدم اطلاع از سرعت کلاک پردازنده های جدید اینتل نیز میتواند یک نکته مبهم در این زمینه باشد. به احتمال فراوان در ماه آینده می توانید پردازنده های نسل سیزدهم اینتل را در بازار مشاهده کنید. اگر قصد خرید پردازنده ای قدرتمند را دارید و به دنبال انتخاب محصولی مدرن هستید، توصیه ما به شما این است که تا رونمایی رسمی از این محصولات اینتل صبر کنید.